Waarom trainen bij rugproblemen?

Indien vroeger iemand rugklachten had werd steeds aangeraden om het rustig aan te doen. Men leefde verder met de idee dat men een “slechte rug” had en dat er niet veel verbetering hoefde verwacht te worden. “Je moet ermee leren leven”.

In acute pijnsituaties dient zeker gerust te worden. De rug moet enige tijd krijgen om te herstellen. Indien de pijn leefbaar is, heeft men er echter alle belang bij om terug actief te worden. Dit betekent vooreerst dat door specifieke oefeningen de buik-, rug- en heupspieren versterkt en uitgerekt worden.

Op deze wijze maken we een functioneel spierkorset waardoor de rug optimaal beschermd wordt. “Fit” zijn en blijven is een derde zeer belangrijke factor in het voorkomen van rugklachten. Voor onze rugspieren is dit best te begrijpen. Minder voor de hand liggend is het belang van bewegen voor de stevigheid van de tussenwervelschijven (die zorgen voor de beweeglijkheid en schokdemping in onze rug). Onze tussenwervelschijven blijven gezond door drukwisselingen (tussenwervelschijven hebben geen bloedvaten) via rompbewegingen.

Naarmate er meer bewogen wordt, zullen de tussenwervelschijven dus in betere conditie zijn. Bovendien zal dit proces nog efficiënter verlopen naarmate de rugspieren beter getraind en dus beter doorbloed zijn.

Algemene uithouding is dus van zeer groot belang bij het behoud van een goed functionerende wervelkolom. Voor het verbeteren van onze algemene uithouding is het vooreerst noodzakelijk om regelmatig te oefenen op een rugvriendelijke manier: twee en ideaal zelfs driemaal per week.

Bij ernstige rugklachten moet evenwel de nodige voorzichtigheid in acht genomen worden. Bij ernstige schade aan de discus zullen we onze rug alleen belasten met rechte romp met behoud van de normale wervelkrommingen om overbelasting te vermijden.

Het bewegingsprogramma bij je GO-FiT club wordt dan ook op die manier opgesteld en deskundig door kinesitherapeuten uitgelegd.

Belangrijkste elementen van onze Rugschool

  • Verbeteren van de fitheid op een rugvriendelijke manier
  • Verstevigen van het “beschermings- spierkorset” van onze rug
  • Ontlastende houdingen en bewegingen aanleren – bekkenstabiliteit
  • Tiltechnieken via o.a. de versteviging van de beenspieren
Soms is er maar een seconde onoplettendheid nodig om het mis te laten lopen, in het verkeer, bij het sporten, of gewoon thuis.

Het ene ogenblik ben je nog mobiel, het volgende geïmmobiliseerd en aangewezen op de geneeskunde.
Na de eerste probleemoplossing: been in het gips, operatie, rust… volgt de langzame weg naar herstel.
Om deze weg voor jou te versnellen bieden de GO-FiT clubs extra faciliteiten kinesitherapie aan.
Onze kinesitherapeuten maken voor jou een individueel revalidatieschema die met alle factoren rekening houdt.

Terug naar ons aanbod