Hatha Yoga : In de wekelijkse yogalessen werk je aan je houding, concentratie, kracht en flexibiliteit door het beoefenen van lichaamshoudingen (asanas), ademhalingstechnieken (pranayama) en ontspanningsoefeningen. De belangrijkste pijlers van Hatha yoga zijn je lichaam en ademhaling leren beheersen. Dit oefen je door bewust de houdingen in te gaan. Een houding kan je onderverdelen in 4 momenten:

  1. De voorbereiding: in een rustige, neutrale houding probeer je in het hier en nu te zijn.
  2. Het aannemen: op een vloeiende, natuurlijke wijze beweeg je je naar de houding. Zonder forceren. De lichamelijke prestatie is onbelangrijk. Dat je jezelf tot een pretzel kunt vouwen is leuk, maar het wordt pas yoga als de ervaring vooropstaat.
  3. Het aanhouden: al ademend blijf je enige tijd in de houding, de spanning over je spieren spreidend en de focus op de ademhaling. Zo blijf je alert.
  4. De waarneming: in een rusthouding ga je na wat de uitwerking van de houding is. Doorgaans neem je asanas meerdere keren aan. Zo wordt de houding je eigen en is het eenvoudiger om je er volledig op te concentreren. Het wordt een houding van lichaam én geest/gedachten